Här kommer nya bilder från rymdteleskopet Chandra på galaxen som (om vi tar efter norska astrobloggen VitNytt) borde heta Lyckohjulsgalaxen. Om det nu kan räknas som lycka att ha bildats genom en frontalkrock mellan två galaxer. Chandra visar i alla fall att vid hjulets kant finns ett pärlband med svarta hål, tecken på att efter krocken bildades ovanligt många tunga stjärnor. De glänste ett tag och sedan dog i supernovaexplosioner.
Dagens astronomibild (på norska eller på engelska)
Fler bilder på Chandras webbplats

Bild: NASA/JPL/Caltech/P.Appleton et al./CXC/A.Wolter, G.Trinchieri et al.
Lyckohjulsgalaxen bildades när två galaxer krockade. Nya bilder från Chandra (t h) visar att efter kollisionen bildades ovanligt många tunga stjärnor som sedan blev svarta hål. Klicka för fler bilder. (Bild: NASA/JPL/Caltech/P.Appleton et al./CXC/A.Wolter, G.Trinchieri et al.)

Dagens planerade uppsändning av New Horizons är förresten inställd på grund av strömavbrott. Mer som vanligt finns att läsa hos ypperliga Astrowebb.