Om astronominyheter brukar göra dig yr, kan det vara bra att du sätter dig innan du läser detta. Astronomer vid McGill University i Kanada har nämligen upptäckt den snabbast roterande pulsaren som man känner till. Den snurrar 716 gånger per sekund, alltså dubbelt så snabbt som en vanlig matberedare. Sen är ju pulsaren ca 30 km stor. Som om inte det var hisnande nog har det kommit nya uppgifter om att den näraliggande stjärnan Vega (som du kanske sett om du någon gång legat och tittat rakt upp på natthimlen under sensommaren) roterar så fort så att hela stjärnan är nära att brista.
Mer om Vega på space.com
Pressrelease om pulsaren

Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF
En pulsar är en liten rest av en stor stjärnas explosion, som snurrar snabbt och syns på grund av sina pulserande radiosignaler. Nyupptäckta pulsaren PSR J1748-2446ad snurrar snabbast av alla. (Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)