Ännu en främmande planet har åkt framför en avlägsen stjärna och, såsom en lins, fått den att lysa lite starkare. Senast det hände var i januari. Denna gång är planeten i samma storleksklass som Neptunus, sådär 13 gånger större än jorden, säger forskarna, men den verkar inte ha sällskap med några andra större planeter. Astronomen Andrew Gould tror att den här planeten kan vara en ’isig superjord’. Sådana planeter verkar vara vanligare än man trott hos galaxens stjärnor.
Pressmeddelande hos Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Artikel på New Scientist Space
Originalartikeln på arXiv.org

Bild: David Aguilar/CfA
Konstnären David Aguilar föreställer sig den nya planeten som en kall stor jord, med temperatur på kyliga 200 minusgrader, en bit ut från en röd dvärg. (Bild: David Aguilar/CfA)