Bild: NASA/WMAP Science Team
Nya bilden på big bang – eller i alla fall de små variationer i den kosmiska bakgrundsstrålningen som är det som är kvar av den. De vita strecken visar hur strålningen är polariserad. (Bild: NASA/WMAP Science Team)

’Nasa ser tidens begynnelse’ basunerar DN och andra nyhetsmedier idag. Man kan blir lite yr bara av rubrikerna. Det handlar alltså om sonden WMAP, som kartlägger den kosmiska bakgrundsstrålningen, big bangs eko, om du vill, och som nu släppt tre år till av observationer. Och nyheten då? Ja, de stora kosmologiska teorierna står sig, och det gör även de stora problemen. Den nya mätningen på bakgrundsstrålningens polarisation visar att de första stjärnorna bildades något senare än man tidigare trott, hela 400 miljoner år efter big bang. WMAP-forskarna har nu också kunnat komma åt bakgrundsstrålningens egen polarisation, och den visar sig vara precis enligt kosmologernas galnaste teori, den om universums inflation. Även övriga resultat från denna WMAP-omgång bekräftar inflationsteorin, som säger att universum svällde från körsbärsstorlek till mer eller mindre sin nuvarande omfattning under sin första miljondels miljarddels sekund. Ingen vet förresten varför. Resultaten bekräftar också att den ännu oförklarade mörka energin dominerar dagens universum. Business as usual för kosmologin, alltså – lika yrselframkallande som spännande.
Läs om resultaten på WMAPs webbsida
Artikel i Sky & Telescope