När en tung stjärna exploderar kan den lämna kvar en pulsar, en mycket liten och snabbroterande stjärna. Inget ställe att leta exoplaneter, hade man trott, men nu kommer ännu mer bevis på att planeter, ja dem kan man hitta precis överallt. Nya observationer med rymdteleskopet Spitzer visar nämligen att pulsaren 4U 0142+61 är omgiven av en skiva av stoft och damm, som lyser i infrarött. Sådant kan vara början till ett planetsystem – kanske som det extremt märkliga planetsystemet runt en pulsar som Aleksander Wolszczan upptäckte redan 1992. Den som vill lära sig mer om exoplaneter kan förresten kolla in veckans sändning av Vetenskapsmagasinet i SVT som går i repris på lördag (och på webben).
Mer info på Spitzers webbplats

Bild: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC)
Spitzers nya upptäckt är en pulsar som är omgiven av en stoftskiva. Kanske den kommer att i framtiden kunna bilda ett eget märkligt planetsystem, men med – om man ska tala klarspråk – riktigt dåliga förutsättningar för liv. (Bild: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt/SSC)