Sugen på ett toppjobb hos Europeiska sydobservatoriet? Nu är det dags att söka. ESO letar inte bara en ersättare för avgående generaldirektören Catherine Cesarsky, utan även två chefer inom det som man skulle kunna kalla astroinformatik. Den ena av de nya datacheferna ska ta hand om observatoriets utveckling av mjukvaror till teleskopkontroll och databehandling. Den andra ska basa över ESOs väldiga arkiv, som liksom andra astronomiska arkiv blir allt viktigare nu när datamängder från nya teleskop skjuter i höjden.

Bild: ESO
Tre av de 50 radioteleskopen som tillsammans ska bli ALMA, ESOs nästa jätteprojekt. Efter det kommer de extremt stora teleskopen. Sök jobb nu om du vill vara med och påverka. (Bild: ESO)

(Förresten lyfte jordbävningsatelliten Compass-2 i fredags kväll, rapporterar bland andra Spaceflight Now. Dessvärre för sent för att undersöka om jonosfären varnade om den nya jordbävningen på indonesiska Java.)