Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey
Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey
Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey Bild: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey

Vår reporter Gösta Gahm rapporterar: Den 11 juni invigdes museet Locknekratern Geocenter, där det berättas om den meteorit på 300 miljoner ton, som slog ner i ett 500 meter djupt hav för 455 miljoner år sedan och gav upphov till Locknekratern nära Östersund i Jämtland. Kratern, numera Locknesjön, är omgiven av vallar av material som stelnat efter de grus- och sandmassor som sköljdes upp i kilometerhöga vattenvågor. En riktig jämtsk tsunami alltså. (Fotograf: J. Wright Horton, Jr., U.S. Geological Survey. Klicka för förstoringar.)