darwin_flotillaKlicka på bilden för att se flera bilder av Darwin, en rymdbaserad interferometer. (Bild: ESA)

Astronomiska observationer blir allt mera detaljerade genom användning av ny teknik. Rymdbaserade Hubble Space Telescope, Chandra, Spitzer och många andra liknande teleskop har försett oss med häpnadsväckande bilder och insyn. Nästa generationens rymdteleskop, som planeras för åren 2008-2013, är exempelvis Planck, GAIA, eller James Webb Space Telescope som kommer att tänja på nuvarande bilders kvalitet. Nu har NASA och ESA börjat arbeta fram ytterligare nyare teknologier till generationen som kommer efter, till exempel ESA:s projekt Darwin. Svenske Malcolm Fridlund på ESA är en av de som står för den europeiska satsningen, och i en nyligen publicerad artikel beskriver han och Lisa Kaltenegger hur nästnästa generationens rymdteleskop ska se ut. Dessa använder sig av en teknik som kallas interferometri, som är som klippt och skuren för att hitta jordlika planeter.
Artikeln på arXiv.org