I juni skrev vi om meteoriten som troligen träffade Nordnorge i juni – sedan har meteoritsommaren bara fortsatt. Fredagmorgonen den 14 juli fick nämligen södra Norge en egen eldkula, denna gång över den tätare befolkade Oslofjärden. Semestrande Ragnar Martinsen satt då på utedass när han hörde ett häftigt kanonljud, och när han kom ut lät det igen när någonting träffade en plåtbit som låg på sommarstugetomten. Det var en del av meteoriten bakom den maffiga eldkulan. Bilder på den delvis smälta stenen finns hos Universitet i Oslo. På andra håll ramlade det ned andra meteoritdelar, och sannolikt finns fler kvar för den som känner för att leta. Det hela kan man läsa mer om i Knut Jørgen Ødegaards blogg.

Junimeteoriten finns det dock inga spår av än. Ett kanadensiskt forskarteam har använt seismisk data för att försöka spåra den, men expeditionen som följde letade tyvärr förgäves. Sannolikt var bitarna antingen för små eller så föll de ner i någon myr.
Läs mer hos University of Western Ontario

Bild: Michael Mazur
Landskapet där man letade förgäves efter spår av säsongens första stora norska meteoriten. Klicka istället här för att se kort på en bit av Oslofjärdsmeteoriten.. (Bild: Michael Mazur)