Internationella astronomiska unionens förslag till ny planetdefinition finns lite överraskande redan att läsa på IAU:s hemsida. Om det antas så får solsystemet hela tre nya planeter nästa tisdag, och Pluto kan få pusta ut. Enligt den nya definitionen är en planet ’en himlakropp som (a) har tillräckligt med massa för att dess egen tyngdkraft vinner över fastkroppskrafter så att den antar en rund form som tyder på hydrostatisk jämvikt, och (b) befinner sig i en bana runt en stjärna, men är vare sig en stjärna eller en planets satellit’. Det nya förslaget innebär planetstatus inte bara för 2003 UB313 (’Xena’), utan även Plutos kompanjon Charon, upptäckt 1978, och asteroidbältets största medlem Ceres, upptäckt redan 1801. På det stora hela en trevlig och generös lösning, tycker vi på nyhetsredaktionen. De nya transneptunska planeter, som Xena, föreslås även kunna kallas plutoner, medan Ceres och eventuella andra som den kan kallas dvärgplaneter.
Pressrelease hos IAU

Bild: IAU/Martin Kornmesser
Solsystemets tre nya planeter, enligt IAU-förslaget (och konstnären Martin Kornmesser). Förhoppningsvis kan IAU nu skynda med att ge 2003 UB313 , aka Xena, ett officiellt namn. Klicka för fler bilder av solsystemets planeter och alla himlakroppar som nu kandiderar till planeter. (Bild: IAU/Martin Kornmesser)