Imorgon offentliggör NASA huruvida det blir en rymdfärjeflygning för att uppgradera Hubbleteleskopet. Och enligt bland andra astrobloggaren Phil Plait blir det ett rungande ja, då NASA redan planerat ett misstänkt späckat program med mediehändelser i samband med beskedet.

Samtidigt släpps de senaste bilderna på ett favoritobjekt för Hubble – den underliga stjärnan V838 i Enhörningens stjärnbild med sina delikat tecknade ljusekon.

Bild: NASA/ESA/H. Bond
Ljuset från V838s utbrott 2002 lyser ständigt upp nya lager av stoft och damm, och avslöjar virvelmönster som sannolikt formas av komplexa magnetfält mellan stjärnorna. Orsaken till utbrottet är förresten fortfarande okänt. Enligt astronomerna Melike Afsar och Howard Bond, som forskat kring bilderna, handlar det om ett av de främsta olösta problemen inom astrofysiken. Klicka för att se fler och större bilder. (Bild: NASA/ESA/H. Bond)