Nya bilder från Spitzerteleskopet tyder på att Andromedagalaxen krockade för 200 miljoner år sedan med sin lilla granngalax M32. Två ringar med gas och stoft, varav en syns för första gången i Spitzers bilder, skvallrar om att dvärggalaxen M32 frontalkrockat med Andromeda och chockat gasen i den större galaxens mitt. Det är ett forskarlag från Sydafrika, USA och Frankrike som både gjort observationer och kört datamodeller som pekar på en kollision mellan galaxerna då dinosaurierna fortfarande regerade här på jorden.
Pressmeddelande hos Harvards Center for Astrophysics

Bild: NASA/JPL/P. Barmby (CfA)
Rymdteleskopet Spitzer har tagit denna bild på två stycken stoftringar, en stor och en liten, djupt inne i Andromedagalaxen. Troligen bildades de när grannen M32 kolliderade med galaxen för 200 miljoner år sedan. Klicka för en större bild. (Bild: NASA/JPL/P. Barmby/CfA)