Amatörastronomen Gregor Duszanowicz från Åkersberga har blivit först med att upptäcka en supernova från svensk mark. Den exploderande stjärnan i frågan har fått beteckningen SN 2006iv, och ligger i en rätt okänd galax på 111 miljoner ljusårs avstånd. H-G Lindberg, som själv upptäckte en dvärgnova förra året kallar i en kommentar på Astronomiguiden upptäckten det största som någonsin hänt svensk amatörastronomi. Vi får hoppas att proffsastronomerna hänger på – än vet vi inte ens vilken typ av supernova det rör sig om.
Artikel i Metro
Senaste om Gregors supernova på Rochester Astronomys supernovasida
Läs mer på Gregors hemsida

Bild: Gregor Duszanowicz
Den första ’svenska’ supernovan heter 2006iv ligger i galaxen UGC 6774 i Stora björnens stjärnbild. Fler bilder på upptäckten finns på Gregors hemsida. (Bild: Gregor Duszanowicz)