USA:s president George W. Bush har undertecknat en ny nationell rymdpolicy. Den skrevs under redan den 31 augusti men först nu har de oklassificerade delarna offentliggjorts. I dokumentet, som dök upp oannonserat på en regeringswebbsida i fredags, öppnar USA för en aggressivare rymdpolitik än hittills. Handlingsfrihet i rymden är numera lika viktigt som i luften eller till sjöss, och försvarsministern Donald Rumsfeld uppdras att säkra USAs handlingsfrihet i rymden, och eventuellt ’förneka motståndare sådan frihet’. Tongångarna skiljer sig från tidigare rymdpolicy, och får kritik bland annat på New York Times ledarsida och hos Planetary Society. Man öppnar även för en ökad användning av kärnkraft i rymden, något som hittills begränsats av internationella avtal. Den nya policyn har så vitt vi vet inte kommenterats än i svensk media.
Läs USAs nya rymdpolicy i sin helhet [pdf]
Rapport på space.com

Bild: skärmdump på ostp.gov den 22/10 2006
USAs nya tuffa rymdpolicy publicerades i fredags på OSTPs webbsidan. OSTP är enheten inom amerikanska regeringen som är rådgivare till presidenten i frågor om naturvetenskap och teknik. (Bild: skärmdump från ostp.gov idag)