NASA har presenterat sin nya rymdutforskningsstrategi, som främst handlar om varför man vill tillbaka till månen, och vad man tänker göra där. Som bland andra Astrowebb och DN rapporterar handlar det om en månbas, sannolikt nära månens syd- eller nordpol. Det hela kommer att bli dyrt, och det är nog därför man nu söker samarbete med både andra länder och med den privata sektorn. Europeiska rymdstyrelsen ESAs motsvarande projekt heter Aurora, men härborta planeras snarare obemannade färder inom överskådlig framtid. Som svenska Rymdstyrelsens Per Magnusson påpekar på Forskning och framstegs blogg är det lätt att mitt i Fuglesang-haussen glömma att han är ESA-astronaut och att även Europa har ett gediget rymdprogram. Alla vill att människor ska resa till Mars så småningom, men kan vi komma dit utan att äventyra annan rymdbaserad forskning? Bloggaren och kosmologen Sean Carroll på Cosmic Variance är i alla fall mycket tveksam till NASAs prioriteringar. Andra astronomer har precis varit på konferens för att diskutera vad man kan göra för astronomiskt kul av de nya månfärderna. På konferensens hemsida kan även vi som inte var där se vad man snackade om.
NASAs rymdutforskningssida

Bild: NASA
Christer Fuglesangs tygmärken visar att han representerar både ESA, Sverige och NASA. (Bild: NASA)