Den 19 februari dök en mystisk, ljusstark plym upp på den australiensiska natthimlen. Den observerades av flera personer, som sedan såg objektet förvandlas till ett expanderande moln fyllt av småbitar. Men av vad?

Bild: Rob McNaught
På denna film av fenomenet, som togs av samme man som uppkallade kometen McNaught, syns tydligt små glödande fragment. (Bild: Rob McNaught)

Mysteriet verkar slutligen ha fått sin lösning med Daniel Deak, som lyckades matcha banan hos den fotograferade plymen med en förlorad bränsleraket. Den sista februari i fjol sköts en arabisk telekommunikationssatellit upp från Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan, men en bit in i uppskjutningen gick något fel med en av bränsleraketerna — en rysktillverkad Briz-M — och satelliten och raketen gick förlorade.

Nu tror man att det är denna Briz-M som spruckit och exploderat över Australien, och som nu skapat ett stort kluster av rymdskrot med tusentals småbitar i omloppsbana. Hos NASA rapporterar man att rymdstationen inte verkar vara i fara, men man övervakar läget för eventuella framtida problem.

Läs mer och se fler bilder hos Spaceweather.com

1 KOMMENTAR

 1. [H-G Lindberg mejlade med en kommentar som han inte lyckades anslå själv:]

  Den 23 oktober 1985 kl~02:20-02:40 observerade jag exakt samma fenomen.

  Rapporterade med skiss till Stockholms observatorium, med en förfrågan om
  vad det kunde röra sig om.

  21 januari 1986 skickade mig Bengt Greder/sthlm obs ett brev med
  bifogad artikel från Norska tidningen Farmand nr 45-1985. Där stod att läsa att en tanker på Nordsjön ”Esso Slagen” hade observerat exakt samma fenomen kl 02:25 1985-10-23. Artikeln spekulerade också om det var en test med hemligt Sovjetiskt
  supervapen på Kolahalvön….

  Det cirkulära molnet jag såg var enormt säkert 7-8 fullmånar i diameter med en stark ”stjärna” i centrum som gled ytterst sakta mot nord öst tro jag observerade det under en halvtimme eller mer… tills
  det upplöstes.

  H.G.Lindberg
  Skultuna

Comments are closed.