Antalet kända planeter utanför solsystemet är nu hela 236. Senaste tillskottet är ett lass med 28 stycken i olika storlek och olika långt bort, som annonserades häromdagen på Amerikanska astronomiska sällskapet AAS’ halvårliga möte i Hawaii. Planetupptäckarteamet består av astronomer från två olika projekt baserade i USA och Australien, bland dem expoplanetpionjärerna Geoff Marcy och Paul Butler. Tekniken som de använt är densamma som låg bakom upptäckten av Gliese 581c, men ingen av de nya planeterna slår den i tävlingen om att vara mest jordlik. Favoriten bland dem är Gliese 436b, 22 gånger jordens massa, som är en hetare version av vår egen Neptunus. Likt Gliese 581c snurrar den kring en liten röd stjärna, och den hinner med ett varv på bara 2½ dagar.
— Jag är säker på att folk kommer att följa upp på en gång och försöka mäta den innehållet i den här planetens atmosfär, säger teammedlemmen Jason Wright.
Pressmeddelande på exoplanets.org
Notis i DN

Bild: California & Carnegie Planet Search
Denna fina graf (det är inte bara Metros framsida ni vet) visar alla de nya 28 planeterna och hur långt de ligger från sina respektive stjärnor. Enheterna är astronomiska enheter, det vill säga avståndet mellan jorden och solen. (Bild: California & Carnegie Planet Search)