Hubbleteleskopet har sett en ring med mörk materia som omger en nykrockad galaxhop, hela 5 miljarder ljusår bort. Den mörka materian syns såklart inte, men ljuset bakom den avslöjar den. Med Hubbleteleskopets skarpa syn och lite matematik i skön förening kan man nämligen räkna ut var och hur mycket den mörka massan har förvrångt ljuset från de avlägsna galaxer bakom. Det är just det som astronomen James Jee och kollegor från USA, Spanien och Israel har gjort.

Bild: NASA/ESA/M.J. Jee (Johns Hopkins Univ.)
Det går ju inte att plåta mörk materia, men i den här bilden har den färgkodats i blått. Ringen, som är 2,6 miljoner ljusår bred, verkar ha skapats efter att två mäktiga galaxhopar kolliderat. Alltså en krock i långt större skala än till exempel den mellan Andromedagalaxen och Vintergatan. (Bild: NASA/ESA/M.J. Jee, Johns Hopkins Univ.)

Galaxhopen tros vara resultatet av en kollision långt mellan två mindre galaxhopar, och på så sätt liknar den Gevärskulehopen, som blev ett genombrott i jakten på den mörka materian förra året. Med ringen runt ZwCl 0024+1652 ser vi för första gången någonstans där den mörka materian ligger liksom avskild från den vanliga ljusa. Ännu ett fall alltså som man kan använda för att klura ut mer om hur mörk materia faktiskt funkar.
Läs mer om den mörka ringen på ESAs Hubble-hemsida
Bloggaren Phil Plait kommenterar fyndet
Mer om gravitationslinsning på Wikipedia