När du och ditt rymdskepp håller på att ramla ner i ett svart hål, så är det på många sett kört. Du kommer definitivt aldrig ut igen, och du rivs gradvis sönder av den jobbiga tyngdkraftsgradienten. Men hur maximerar du tiden du har på dig innan du når hålets dödlig men allmänrelativistiskt fascinerande mittpunkt? Nu har astronomerna Geraint Lewis och Juliana Kwan vid University of Sydney gjort en ny analys av problemet. Det tidigare råd till rymdfarare i svarta hål – att det är bäst att låta bli raketmotorerna och falla fritt – bygger på ett felaktigt antagande, säger de. Raketerna bör man ändå avfyra, men bara tillräckligt för att bromsa in till samma infallshastighet som man skulle haft om man hade börjat sitt fall precis vid den ödesdigra händelsehorisonten. Ett enkelt tips alltså, som man aldrig vet när man kommer att behöva.
Artikel på Nature News
Läs mer på Universe Today

Bild: Ute Kraus, Theoretische Astrophysik Tübingen
Ett simulerat svart hål som det skulle kunna se ut med Vintergatan bakom. Frågan om hur man bör agera för att överleva så länge som möjligt inuti ett sådant hål lär ha diskuterats flitigt på Wikipedias sida om svarta hål. (Bild: Ute Kraus, Theoretische Astrophysik Tübingen, Tempolimit Lichtgeschwindigkeit)