För fd planeten Pluto, som ju nedgraderades till dvärgplanet 2006, kommer nu ännu ett nederlag. I en artikel i dagens upplaga av tidsskriften Science rapporterar Mike Brown och Emily Schaller om hur de använt Hubble- och Keckteleskopen till att mäta massan på Plutos ärkerival Eris. Eris, tidigare känd som både 2003 UB313 och Xena, upptäcktes 2005 och är också
fysiskt större än Pluto. Brown och Schaller mätte Eris måne Dysnomias bana och kunde då uppskatta Eris massa till 27 procent större än Plutos.
Sammanfattning i Science
Artikel på New Scientist Space

Bild: NASA, ESA, M. Brown/California Institute of Technology
Lilla månen Dysnomia har nu avslöjat att solsystemets mesta nykomling Eris har en massa som är betydligt större än Plutos. Båda ligger i Kuiperbältet, långt ut i solsystemet. (Bild: NASA, ESA, M. Brown/California Institute of Technology)