Solen kan, som vi skrev i juli, inte hållas ansvarig för den senaste tidens globala uppvärmning. Men ny forskning visar för första gången att jorden som helhet värms och kyls under solens 11-åriga solfläckscykel. Geofysikerna Ka-Kit Tung och Charles Camp har gjort en ny sammanställning av satellitdata och kommit fram till att solen står för 0,2 grader av den globala lufttemperaturens variation. Det rapporteras i bland annat New Scientist (en sammanfattning av originalartikeln finns här). Daniel på Klimatbloggen har lärt oss att skilja mellan klimat och väder, så vi kan också rapportera att solfläckarna påverkar också just vädret på jorden, i alla fall i Östafrika. Bloggaren P-O Kjellberg tipsar om en studie (notis på Science Now, kommentar på Science blog, Sammanfattning av originalartikeln) som visar att regnmängden kring till exempel Victoriasjön brukar vara störst året innan solen är som fläckigast. Exakt varför vet man inte än, och alla är tydligen inte lika imponerade av korrelationen. Klimatskeptikerna kanske kan vänta in solens nästa solfläcksmaximum 2011-2012 innan de kan med rockdinosaurierna Toto välsigna regnen nere i Africa.
[Uppdatering 17/8: Alltid lika skeptiska Fasiken kollar Tung och Camps siffror i detalj.]

Bild: ESA/NASA
Helt fläckfri: solen tidigare idag enligt satelliten SOHO. Därför kan jorden kännas aningens svalare i år än för 5-6 år sedan. (Bild: ESA/NASA)