Bild: NASA/JPL/University of Arizona
Flytande vatten verkar inte ha funnits på Mars på senare tid, enligt de nya bilderna från MRO. Klicka för att se fler kort. (Bild: NASA/JPL/University of Arizona )

Kvällens höjdpunkt här i rymdhuvudstaden Kiruna var Nordenmark-föreläsningen på Folkets hus med marsforskaren och författaren Ella Carlsson. Efter föredraget ville jag veta om de nya bilderna från marskretsaren MRO. Enligt NASA så är de bäckraviner som såg ut att vara tecken på flytande vatten på Mars inte alls de tydliga bevis för vatten som man hade hoppats på. De nya bilderna tyder på att de nya avlagringarna inte bör tolkas som bevis att vatten fortfarande flödar på Mars, menar Alfred McEwen vid University of Arizona, Tucson. Ella Carlsson har varit på Svalbard i sommar och letat efter liknande raviner, så jag ville fråga om vad som har hänt.
Kan du förklara vad som hänt och vad det betyder?
— Förut har de tittat på de här bäckravinerna. När de såg dem år 2000 så såg de ut på ett sätt. 2005 så hade de förändrat sig. Det var nya, ljusa avlagringar, och så sa de att det var ett tecken på vatten, för att det är ljusare, och så är det på jorden. Och det var det vi gjorde på Svalbard i sommar, letade just efter nya, ljusa avlagringar. Nu är det samma grupp som har utvecklat den här nya kameran som har gått ut med den här nya nyheten, att de inte är säkra längre på att det är vatten. Det kan vara torra rasmassor som har bildat dem, och det är mera troligt.
— När vi var på Svalbard, så hittade vi det här med ljusa avlagringar. Men just de som Mars Global Surveyor visade att de var nya och det var vatten som bildas nu; vi var ju lite skeptiska, vi tänkte är det verkligen vatten? Det såg inte ut som någon jättefin vattengully. Det var bara så att man såg ljusare avlagringar. Så det kändes ju skeptiskt det där.
Men på Svalbard så hittade ni saker som var ljusa som skulle kunnat bero på vatten?
— Vi tog ju stenprover, av de ljusa stenarna och de mörka. Och det verkade vara en ny sådan bäckravin. Men de är ljusa för att de kommer direkt däruppifrån. De mörka var mörka för att de legat där länge.
Det var liksom lavar på dem?
Exakt. Och det finns det inte på Mars.

Bild: R. Cumming
Ella Carlsson efter sitt föredrag i Kiruna ikväll. (Foto: R. Cumming)