Bild:
Orionnebulosan i en bild tagen med Spitzerteleskopet 2004. Nu vet vi lite bättre hur långt bort den ligger. (Bild: NASA/JPL-Caltech/T. Megeath (University of Toledo))

Hur långt bort ligger stjärnorna? Det vet man inte så noga alla gånger. Men nu tipsar Centauri dreams och space.com om en intressant avståndsnyhet: Vinterhimlens mesta gasmoln, Orionnebulosan, ligger ungefär 300 ljusår närmare oss än vi trodde. Amerikanska astronomen Karin Sandstrom med kollegor gjorde den nya mätningen med radioteleskopnätverket VLBA, som använder jordens hela bredd för att mäta radiokällors position på himlen med extrem noggrannhet. För att komma åt avståndet till Orionnebulosan så kikade man på stjärnan GMR A, som är en stark radiokälla (och trots sitt namn inte har något att göra med det GMR som ligger bakom årets Nobelpris i fysik). Den såg nämligen ut att flytta på sig på himlen under 2 års tid på ett sätt som pekar på att den ligger 1270 ljusår bort, plus minus 75 ljusår. Att Orionnebulosan ligger närmare än man trott betyder att dess stjärnor måste vara ljussvagare. I sin tur innebär det att de yngsta av dem kan vara dubbelt så gamla som man tidigare trott, skriver Sandstrom i artikeln som publiceras i Astrophysical Journal.
Andra bloggar om: , , , ,