Snart är det 400 år sedan Galileo Galilei riktade det första astronomiska teleskopet mot natthimlen. Detta gör 2009 till Internationella astronomiåret och nu börjar det smidas ambitiösa planer även i Sverige. Uppsalaastronomerna Bengt Gustafsson och Ulrike Heiter koordinerar, och enligt ”Årets” (ja man skriver faktist så) andra nyhetsbrev så finns det i alla fall gott om idéer om de icke färdiga planerna än. Andra länder håller också på att hjärnstorma: till exempel ska tunnelbanan i Helsingfors få agera solsystemet — stationerna där är tydligen placerade med rätt avståndsförhållanden (lite som med vårt eget Sweden Solar System där Globen är solen). Snart kommer i alla fall en svensk webbplats med all info om astronomiåret 2009, nu när man löst den knepiga frågan om hur man skulle översätta årets slagord, som på engelska lyder ’The universe — yours to discover’. På svenska blir det snäppet mer uppfordrande men slagkraftigare — Upptäck universum!

Bild: IYA2009
Såhär kan astronomiårets logga se ut i svensk tappning. (Bild: IYA2009, hackad av mig)