Expressen gör bort sig igen och dammar av en 9 år gammal ickenyhet om en smiley-krater på Mars (tack till Dennis på Astronomiguiden för tipset). Och den är inte ens speciellt övertygande som smiley. [Uppdatering: Expressen hade antagligen tänkt skriva om en annan, nyare smileykrater. Mer om den här.] Astronomins genom tiderna bästa exempel är ju Spitzerteleskopets infrarödbild på lilla galaxhopen Stephans kvintett, 300 miljoner ljusår bort. Ögonen utgörs av kärnorna i de krockande galaxerna NGC 7318a och NGC 7318b, och leendet är en bågformad svans av nybildade stjärnor mellan dem. Bilden är inte heller ny: vi rapporterade om den redan 2006. Klart vi vill ha fåniga rymdbilder, men de ska vara bra fåniga rymdbilder.

Bild: NASA/JPL-Caltech/Max-Planck Institute/P. Appleton (SSC/Caltech)
Galaxhopen Stephans kvintett. Astronomen Phil Appleton med kollegor var det som sa omelett. (Bild: NASA/JPL-Caltech/Max-Planck Institute/P. Appleton/SSC/Caltech)

Andra bloggar om: , , , , , ,