Lördagens månförmörkelse i snabbspolad version. (Animering: Per Ahlin)

Lördag kväll den 16 augusti är det dags för den tredje grenen i sommarens astronomiska trekamp: den partiella månförmörkelsen. Är du taggad? Här kommer 7 tips för dig som vill kolla in den.

 1. Stressa inte. Månförmörkelser är rätt långsamma fenomen. Showen börjar 20.23 då jordens halvskugga intar månskivan, och under mer än tre timmar, mellan 21.36 och 00.45, så ligger månen i jordens kärnskugga. SMHI och DN har info.
 2. För minst ansträngning, titta ut kl 23.10. Då är förmörkelsen som störst, då jordens rödaktiga skugga täcker 81% av månskivan.
 3. Titta inte uppåt! Tvärtemot Skånskans råd alltså – månen ligger lågt över horisonten, så om du tittar uppåt så missar du spektaklet. Kolla istället mot sydost i början av förmörkelsen och mot syd mot slutet.
 4. Kolla gärna med kikare. Minsta fältkikare förhöjer upplevelsen.
 5. Passa på att titta på Jupiter samtidigt. Den lyser starkt i sydväst en bit till höger om månen. Med kikaren går det dessutom att se 3 av Jupiters månar.
 6. Njut av det som finns kvar av sommarvärmen. Nästa månförmörkelse som är synlig från Sverige blir först i december 2010, och börjar först under de kalla småtimmarna. Natten mot en tisdag dessutom.
 7. Välj en intressant observationsplats. Runt om i landet ordnas några publika visningar, till exempel i Borås, Halmstad och som en del av Malmöfestivalen. I Stockholm kan vi avslöja att månförmörkelsen kommer synas fint från Midnattsloppet (City). Efter en snabb titt på banan så tror jag på en utsiktsplats vid Sofia kyrka om du är åskådare. Om du tänker springa, håll utkik främst strax efter starten längs Ringvägen.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 KOMMENTARER

 1. ”Lördagens månförmörkelse i ultrarapid.” Ultrarapid betyder slow-motion, dvs väldigt långsamt. Animationen visar en cykel uppspeedad med flera tusen procent.

 2. Detta kanske blir lite off topic men…

  Ultra rapid betyder ”mycket snabb” på latin och syftar på att när film spelas in för att få en slow-motion effekt, så rullar filmkameran i ultra rapid (mycket fort). När man sedan spelar upp filmen i normal hastighet får man en slow-motion effekt.
  Så jag tycker nog att den ursprungliga formuleringen var helt korrekt. 🙂

  Läs mer här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Slowmotion

Comments are closed.