Jag och medbloggaren Thomas är på galaxkonferens på Kreta. Ute i världen är det dock tätt mellan astronyheterna. Rymden i dag rapporterar om att den kommersiella rymdföretaget SpaceX äntligen lyckats få sin Falcon-1 upp i omloppsbana. Kinesiska Shenzhou 7 tycks ha blivit en succé – Johnny på Astrowebb har detaljerna. Astrowebb rapporterar också att Hubbleteleskopet drabbats av ännu en kris. Nu har rymdteleskopets system för att skicka ner data pajat, med följden att rymdfärjeflygningen som ska uppgradera den nu flyttats fram, från oktober ända till februari 2009. Mer hos New Scientist. På andra planeter är det roligare nyheter: marslandaren Phoenix går mot sin första vinter och har nu sett tecken på snöfall. Tyvärr så bara med laserdetektor riktad mot molnen: snöflingorna avdunstar långt innan de når marken.

Bild: Mikroskopbild på den marsianska jordmånen under Phoenix, skrapat upp från under dess allt kyligare fötter. De senaste mineralfynden tyder enligt marsforskare på att förr i tiden kan det ha varit riktigt blött i Mars’ polartrakter där Phoenix befinner sig. (Bild: NASA/JPL/U Arizona/Imperial College)