Snyggt men svinkallt. De blåa molnen som omger nebulosan RCW 120 i denna nya bild hyser nästa generationens stjärnor som ännu inte skiner. (Bild: ESO/APEX/DSS2/SuperCosmos)

250 minusgrader. Det är temperaturen i de kalla moln som halvsvenska teleskopet APEX har plåtat runt nebulosan RCW 120, 4200 ljusår bort i Skorpionens stjärnbild. APEX ligger på 5000 meters höjd i den supertorra Atacamaöknen i norra Chile, där det gigantiska teleskopet ALMA håller på byggas. Ja, inte långt från där James Bond nyss höll till. Hursomhelst. I den här nebulosan lyser en ung, blå stjärna i mitten och trycker ihop den kalla gasen längre ut så pass att nästa generation stjärnor håller på skapas. APEX har – det här är det fiffiga med att observera i submillimeter-strålning – fångat in det svaga skenet från ’värmen’ hos de kyliga gasmolnen.

Bilden finns i europeiska sydobservatoriet ESO:s senaste pressrelease. För ovanlighetens skull innehåller meddelandet inga bisarra metaforer, något som ESO ibland drar till med. Som till exempel klassikern från förra veckan, som börjar ’Den som undrat hur det skulle vara att dyka ner i en bassäng av miljontals avlägsna galaxer med olika former och färger’… Läs hela texten. Om du vågar.