På Nordin Gallery i Stockholm kan man kolla Linnea Sjöbergs ’Dead Stars’, ett konstverk som handlar om kopplingen mellan döda stjärnor – och döda stjärnor. Länken mellan avlidna rockidoler och supernovor och svarta hål bildas av grundämnet litium, Nirvanas Kurt Cobain, och, märkligt nog, ett inlägg som jag skrev på denna blogg i augusti 2006 (’Stjärnorna gör sig av med universums saknade litium’). Ja, själva blogginlägget är med i konstverket, kolla Nordin Gallerys hemsida om du inte tror mig. Eller mingelbilderna från vernissaget hos tidningen Rodeo. Att man inte blev inbjuden!
Galleriet lyckas i och för sig krångla till den inblandade vetenskapen rätt rejält i sin infotext om utställningen. Forskare ser för lite litium i gamla stjärnor jämfört med vad man tror skapades i big bang, men curatorn lyckas blanda in relativitetsteorin, antagligen för att få det vetenskapliga att låta skrämmande alternativt elitistiskt. Mer om litium och stjärnor finns förresten att läsa i Populär Astronomis septembernummer, där den alldeles levande stjärnan Martin Asplund intervjuas om bland annat universum och dess litium.
Notis hos kulturstan.se


Konstnären Linnea Sjöberg framför en del av ’Dead Stars’. Se hela bilden och andra kort från vernissaget hos Rodeo, bilder från konstverket hos Nordin Gallery, och blogginlägget som man inbillar sig startade det hela här hos popast.nu (i sin gamla tappning hos Blogger). Foto: Jaqueline Sandnes/Rodeo