ESO/WFI (synligt ljus); MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al. (submillimeter); NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al. (röntgen)
Galaxen Centaurus A. Supersnabba elektronstrålar sträcker sig uppemot 25 miljoner ljusår ut från det supertunga svarta hålet i mitten. Bild: ESO/WFI (synligt ljus); MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss m fl (submillimeter); NASA/CXC/CfA/R.Kraft m fl (röntgen)

Halva ljushastigheten – 150 tusen kilometer i sekunden. Så snabbt slungas elektroner ut från det supertunga svarta hålet i galaxen Centaurus A. Nya mätningar i submillimetervågor från teleskopet APEX i Chile bekräftar tidigare uppskattningar på de otroliga accelerationer som svarta hål kan åstadkomma i så kallade aktiva galaxer. Centaurus A är vår närmaste aktiva galax, och svarta hålet i mitten av den väger lika mycket som 100 miljoner solar. Den kan man läsa mer om i Europeiska sydobservatoriet ESO:s pressmeddelande men det är nog bilden som är det mest fantastiska. Den är sammanställd av synligt ljus fångat av ESO:s 2,2-meter teleskop, röntgenstrålning från Chandrateleskopet i rymden, och så APEX.
Svarta hålet i Centaurus A är förresten antagligen bland de nominerade till årets omgång av Svartahålsgalan i Lund den 9 februari. Ut och rösta, Skåne!
Originalartikeln på ArXiv.org