3001775
Denna bild går under titeln ”Rädda natten” och jämför en långtidexponering av Alborz bergen (endast 60 km norr om den Iranska huvudstaden Tehran) där vintergatan syns så snyggt (överst) med en likadan exponering över huvudstaden Teheran (underst). Städerna skymmer mycket! (Bild: Babak Tafreshi/TWAN)

Vid entrén till Europeiska sydobservatoriets huvudbyggnad i Garching såg jag idag en affisch om ett föredrag av en representant från organisationen TWAN (The World at Night). Jag sökte på deras sida och läste att TWAN är ett UNESCO / IAU-projekt som hedrar internationella astronomiåret, och vill uppmärksamma att alla kulturer delar samma natthimmel. Hemsidan innehåller en hel del information om diverse aktiviteter runtom i världen, samt är en gruva för en massa fina bilder världen över. Definitivt en hemsida värd att utforska, eller se P-M Hedéns Klar Himmel för vidare beskrivning på svenska.