Bild: NASA/JSCSpaceflight Now rapporterar om en krock under tisdagen mellan två satelliter, en rysk och en amerikansk (se även Astrowebb, TT/DN, SvD, Guardian). Ingens fel, enligt Spaceflight Nows källa, mest därför att det är helt enkelt ganska trångt däruppe. Kollisionen, mellan en antagligen föråldrad rysk Cosmos-satelliten och en kommunikationssatellit ägd av Iridium 790 km över Sibirien med en hastighet på uppskattningsvis 40 000 kilometer i timmen är den allvarligaste någonsin mellan satelliter. Bråtet håller nu på att kartläggas av NASA (ännu inget hos NASA:s rymdskrotscentral). Internationella rymdstationen ISS hotas tydligen inte men det ökade antalet debrispartiklar gör livet självklart snäppet farligare för astronauter. (På bilden: 95 procent rymdskrot och 5 procent satelliter, de föremål som NASA bevakar i låga banor ovan jorden.)
Uppdaterat den 12/2.