Bild: Tove Jansson, (C) Schildts förlag
”Just nu tänker jag på norrsken. Man vet inte om det finns eller bara syns. Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig.” (Bild: Tove Jansson, ©Schildts förlag/Norstedts, hämtat utan tillstånd från denna sida)

Så filosoferar karaktären Too-Ticki i Tove Janssons Trollvinter om vad som händer när solvindens elektronströmmar lyser upp syret i övre atmosfären. Förlagan till Too-Ticki, Janssons livskamrat Tuulikki Pietilä, är död (SvD, AB, Helsingin Sanomat). Nu vet jag visserligen inte hur pass mycket det är just Pietiläs syn på universum som kapslats in i Too-Ticki. Men den lugna, öppna och eftertänksamma inställningen till världsrymdens märkligheter är något som gör att jag har Too-Ticki som en av mina främsta nordiska förebilder. Och kanske då också Tuulikki Pietilä.