Det finns en hel del folk som tror att NASA:s sex stycken månlandningar aldrig hände, och nu är jag med i Aftonbladet och kommenterar några av de roligare ryktena. Hamnar du i fikadiskussion om detta så kan det behövas förstärkning: Fler fakta och tillbakavisningar hittar du hos hos Phil Plait och hos Robert Braeunig. Wikipedia-sidan om konspirationsteorierna är också bra (den finns i en kortare svensk version). En grej som jag glömde nämna för Aftonbladet-reportern är att nya månsonden LRO, som finns sedan några veckor i omloppsbana runt månen, kan ta tillräckligt skarpa bilder för att se saker som ligger kvar på månytan efter Apollo-landningarna och kommer enligt uppgift att göra det. Det blir intressant att se om konspirationsfansen blir nöjda då, men jag håller inte andan.

Bild: NASA
En av de första bilderna från nya månsonden LRO, som kommer även att plåta månlandningsplatser. Sonden är dock mer intresserad av att leta spår av vatten – framtida månbaser kommer att behöva det. (bild: NASA)