Astronauten Christer Fuglesang är tillbaka på jorden efter en extremt lyckad resa till Internationella rymdstationen. Han blev världens icke-supermakters och Europas mest erfarna rymdpromenerare, och för första gången kunde man från svensk mark se en rymdfarkost med en svensk ombord. Nu blir det inga fler svenska astronauter på mycket länge, men det är knappast slutet på någon av vare sig landets eller Christers rymdhistoria. I en intervju med Clas Svahn i DN upprepar Fuglesang sin önskan att vara kvar i Europas bemannade rymdprogram. Jag hoppas också att hans röst kommer att höras i rymdpolitiken även i framtiden. Idén om en resa till Mars med Kina och Indien ombord känns som sådant vi behöver för att bevisa att världens tekniknationer kan samarbeta både när det gäller att lösa problem och när det gäller att inspirera.

Sveriges rymdhistoria går vidare med Virgin Galactics rymdturistresor från Kiruna, och i närtid med Rymdbolagets högprecisionsfarkoster Mango och Tango. I Populär Astronomis septembernummer rapporterar vi att de kommer upp i rymden enligt nuvarande planen i januari 2010, försenade av tillståndsstrul i Kazakstan. Arbetet fram tills dess kan vi följa på Prismabloggen, som precis kommit igång igen efter Krister Sjölanders pappaledighet.

Bilder från Fuglesangs andra rymdresa: bästa samlingen finns här hos ESA. Nästa rymdfärjeflygning till ISS blir Atlantis i november (allt om den hos Astrowebb).