Bild: ESO/L Calcada
Så föreställer sig rymdkonstnären Luis Calçada kvasarstrålarna som triggar att nya stjärnor bildas i granngalaxen 21000 ljusår bort. (Bild: ESO/L Calçada)

Fem miljarder ljusår bort lyser kvasaren HE0450-2958 starkare än en hel galax. Kraftkällan är ett supertungt svart hål som på grund av sin tyngd kombinerad med minsta möjliga storlek är riktigt bra på att omvandla infallande gas till energi och ljus, framförallt i jetstrålar som strömmar ut från den. Kvasarer brukar bestå av just ett sådant energiknippe till svart hål och en omgivande värdgalax, men HE0450 är annorlunda och tidigare har man misstänkt att den helt saknar värdgalax (det skrev vi förresten om för 4 år sedan). Nu tror ett gäng europeiska astronomer med fransmannen David Elbaz i spetsen att de har en förklaring: det svarta hålet håller på att skapa sin värdgalax och är ännu inte klart med jobbet. En mindre galax i närheten tycks nämligen hålla på att bilda en massa nya stjärnor, troligen under inflytande av kvasarens ena jetstråle. Kvasaren och sin lilla granne ligger tillräckligt nära varandra att de i framtiden kommer troligen att gå samman och därmed får svarta hålet sin efterlängtade (åtminstone av rättrådiga kvasarforskare) värdgalax. Om det hela hänger ihop kan det också ge en ny insikt i en gammal tvistefråga för galaxforskare: hur galaxer lyckas ordna att massan hos varje supertungt svarta hål står i direkt proportion till hur många stjärnor som finns i värdgalaxens centrala delar.
Alltihopa kan man läsa om i två forskningsartiklar och i ett pressmeddelande hos ESO som jag var med och översatte. För att lägga till ännu en gnutta jäv ringde jag upp min galaxforskningskollega Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet. Han hade inte hunnit läsa artiklarna, men går med på att en kvasar kan bygga sin egen hemgalax på det här sättet. Å andra sidan undrar han om det verkligen är så det ligger till i fallet HE0450.
– Det är jätteintressant men det behöver helt klart underbyggas med andra observationer, säger han.