Jobbar fortfarande med rymdstationen: Christer Fuglesang utanför ESA:S kontor i Nederländerna. (Foto: ESA/Anneke Le Floc’h)

Sedan några dagar är svenske astronauten Christer Fuglesang markbunden forskningschef hos ESA i holländska Noordwijk, och på ESA:s hemsida berättar han lite mer om vad han vil åstadkomma. Rymdstationen ISS ska kunna användas av fler forskare är den gör nu, tycker han.
Samtidigt rapporterar science fiction-bloggen Spektakulärt att Christer även blivit barnboksförfattare, något som förlaget Fri tanke släppte i slutet av mars men som vi missade då. Mer om boken kan man läsa hos förlaget. Intressant i sammanhanget är att även om upplägget verkar vara rätt klassiskt – en rymdresa som barnen Markus och Mariana gör under ledsagning av farbror Albert (ett, äh, relativt vanligt namn i sammanhanget) – så är förlaget mer känt för debattböcker om vetenskap och ateism än för barnböcker. Rymdresan utkommer i september.
ISS syns förresten fint på kvällshimlen i sydväst den här veckan. Hålltider är tisdag 21:37, onsdag 22:04, torsdag både 20:54 och 22:29, fredag 21:18. Ju längre norrut desto lägre ovan horisonten: från Malmö kommer den en bra bit upp på himlen, från Umeå knappt alls. Kolla närmare för din ort med Heavens Above eller Calsky.