Surrounded by space: Fredrik Broms succébild frammanar känslan av att vara omgiven av rymdens vidder. (Foto: © Fredrik Broms)

Brittiska fototävlingen Astronomy Photographer of the Year lockade bidrag från amatörastronomer och fotografer från hela världen. Vinnarna har uppmärksammats i den internationella pressen: både BBC och Metro:s brittiska upplaga har valt ut sina favoriter, och vinnarbilden hyllades av Ulf R på Cassiopeiabloggen. Ulf missade dock att en av tävlingens högst rankade bilder togs av svenske astrofotografen Fredrik Broms, som är bosatt i Norge men härstammar från Ljungsbro utanför Linköping. I bilden svävar just stjärnbilden Cassiopeia ovan trädtopparna medan norrskensdraperier skiftar framför Vintergatans stjärnfälten. Fler av Fredriks bilder hittar du på hans hemsida och mer från honom kommer i nästa nummer av Populär Astronomi.

Ännu en fototävling, denna gång på Rymdkanalen, vanns nyligen av Martin Nagy från Katrineholm. Hans bild på en stuga med husvagn och Svanens och Lyrans stjärnbilder som fond finns här på Rymdkanalen och även i Martins egna fotoblogg i ett inlägg från 2008. Det kan alltså vara värt att hålla koll på astrofotografernas bloggar om du vill vara först med att upptäcka framtidens mest ikoniska bilder. P-M Hedéns fotoblogg har vi tipsat om förr. En knippe andra astrofotobloggare som jag gillar har varit ute nyligen och gjort sina egna nedlag i Vintergatans tjusigaste områden i Svanen. Se fotografierna i all sin prakt hos Jan Andersson i Borås, Göran Strand i Frösön och (bilden nedan) Cristofer Eriksson i Hällnäs.


Nebulosor och stjärnor i Svanen (Foto: © Cristofer Eriksson).