Den 29 sep-1 okt samlas Sveriges vassaste astronomer i Göteborg. På torsdag kväll kl 18 är det öppet för allmänheten då Gösta Gahm föreläser om de fyra elementen (jord, luft, vatten, eld) och vad de har att göra med kosmos (gör din egen affisch genom att klicka här!). Och på lördag åker alla ut till Onsala för att se nya LOFAR-stationen. Men vilka astronomer kommer till Göteborg, och vad kommer de att avslöja om universum? Jag har grävt i programmet

Mikael Ingemyr (Uppsala) är gymnasisten som bestämde sig för att observera en exoplanet, vann en tävling, åkte till Kanarieöarna och sedan vidare till USA för att bearbeta sina data med proffshjälp. Han berättar sin historia och om den ovanligt tjocka planeten WASP-12 b som han studerat. Mikael belönas med Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsstipendiat under Astronomdagarna, som Värmlands folkblad rapporterar. (fredag fm)

Erik Zackrisson (SU) räknar ut ifall nästa generationens teleskop – t ex James Webb-teleskopet och E-ELT – verkligen kommer att kunna se det avlägsna universums förstfödda stjärnor. De antas vara stora och konstiga, men hur känner vi igen dem om vi hittar dem? (fredag em)

Sofia Ramstedt (Bonn) studerar ljusstarka röda jättar och visar upp nya, extremt skarpa bilder från VLT:s interferometer i Chile. Det berättar om krafterna som styr deras stjärnvindar – och ja, det är stoft i rymden det handlar om. (fredag em)

Johan Kärnfelt gör som han gjorde på bokmässan förra veckan och berättar om hur en ung student, en nova i Örnen, och en högerextremists pengar tillsammans tog astronomin till folket i Göteborg. (fredag fm)

Genoveva Micheva (Stockholm) vill förstå de små blåa galaxer som var vanliga när universum var ungt. Hon letar i deras ljussvaga utkanter efter de okända stjärnorna som bor där: är de unga och nybildade eller lika gamla som universum? Märkliga långexponerade galaxbilder utlovas. (fredag em)

Charlotte Helin (Halland) är astronomiinformatör i Halland. Hon berättar om de udda och kreativa sätt som hon och sina kollegor i Halland använder för att sprida astronomi och fysik till allmänheten. Vetenskapskaféer med mera. (fredag fm)

Beatrix Villaroel (Uppsala) undersöker vilka miljöer som kvasarer trivs i – eller hur de förändrar sin omgivning. Unga galaxer med aktiva svarta hål verkar dra till sig andra galaxer som sällskap i rymden. Frågan är väl hur de gör det. (fredag em)

John Conway (Onsala) kommer att berätta om Onsalas splitternya station i jätteteleskopet LOFAR och visa LOFAR:s första vetenskapliga resultat. Han blickar även framåt mot radioastronomernas nästa stora utmaning: att bygga (och finansiera) kvadratkilometers-uppställningen SKA. (lördag fm)

Anders Johansen (Lund) summerar hur det går för forskarna som vill förstå hur planeter bildas runt andra stjärnor. Har vi tur så berättar han om utmaningen att förstå hur stoftkorn och små stenar kan klumpa ihop sig för att skapa en planet. (fredag fm)

Josefin Larsson (SU/OKC) berättar om hur supernovornas supernova 1987A lyser nu, 24 år efter explosionen. (fredag fm)

Wouter Flemmings (Onsala) kommer att berätta om läget för världens största astronomiprojekt, ALMA, nu när de första observationerna ska börja. Det skvallras om att en hel del av ALMA:s första forskning kommer att göras av svenska forskare: kan det vara sant? (torsdag em)

Sara Bladh (Uppsala) kallar sitt föredrag ’How to kill a cool giant’. Hon undersöker hur svala röda jättar blåser bort sina yttre lager. Alla tror att det är stjärnstoft som gör det, men hur ser stoftet ut egentligen? (fredag em)

Fabien Batejat (Onsala) har använt sammankopplade radioteleskop för att undersöka en av de mest extrema galaxerna i vår närhet i rymden: Arp 220. Han har upptäckt en rad supernovor som exploderat nyligen i galaxens svårstuderade centrum, samt några mystiska objekt som ännu inte fått en förklaring. Eller så avslöjar han vad han tror. (fredag fm)

Carina Persson (Onsala) har använt Herschelteleskopet för att undersöker hur molekylerna som är släkt med ammoniak klarar sig i rymden. Europas största rymdteleskop tycks visa att våra teorier lämnar en del att önska när det gäller ämnen som innehåller kväve. (fredag fm)

Rahman Amanullah (Stockholm/OKC) ska berätta om de supernovorna som ligger bakom upptäckten av universums acceleration. För att verkligen kunna få grepp på den mörka energin räcker inte att vi bara mäter supernovorna, vi måste också förstå hur de exploderar. Vet vi mer nu efter smällen i M101? (fredag fm)

Björn Davidsson (Uppsala) presenterar nya teoretiska modeller för hur kometer och asteroider reflekterar solljus. Det krävs för att vi ska kunna förstå kometers och asteroiders oberäkneliga beteende. (fredag fm)

Johannes Andersen flyger in från Kanarieöarna och presenterar hans planer för Nordiska optiska teleskopet NOT på La Palma, som går mot en ny framtid som specialist på stjärnhimlens mest föränderliga stjärnor och galaxer. Räkna med snabba ryck och beredskap för gammablixtar och andra mystiska objekt. (torsdag em)

Charles Lue (IRF i Kiruna) berättar om vad som händer när solvindens partiklar träffar månens torra och luftlösa yta. Data utlovas från indiska månsonden Chandrayaan-1 och det svenska experimentet SARA ombord på den. (fredag fm)

Urban Eriksson (Uppsala/Kristianstad) studerar vad som händer när astronomistudenter får lära sig om universum med hjälp av datasimuleringar och videor. Blir de verkligen klokare av de rörliga bilderna? (torsdag em)

Torgny Karlsson (Uppsala) har varit med om att upptäcka resterna efter en extremt gammal stjärnhop i en extremt gammal dvärggalax, strax utanför Vintergatan. Tekniken som han använt för att hitta den kan i framtiden ge nya insikter om hur vår egen galax satts ihop. (torsdag em)

Sannolikt blir det även en massa socialt umgänge och tillfälle för utbyte av astronomiskt skvaller och nya idéer. Vi syns i Göteborg!