Sonden STEREO filmar hur kometen påverkas av den ojämna solvinden. (Animering: NASA, från Sungrazing Comets)

Den fanns långt före livet uppkom på jorden men var helt okänd för oss fram till i november. Inom det närmaste dygnet kommer den att slitas sönder av solen. Komet Lovejoy upptäcktes av amatörastronomen Terry Lovejoy från Australien och snabbt identifierades som en komet vars bana tar den mycket nära solen (Rymdsonder). Bland dessa kometer är Lovejoy sällsynt ljusstark och just nu syns den tydligt i bilder som den ovan från NASA/ESA:s solforskningssatellit SOHO. Kameran LASCO ombord på SOHO tar bilder kontinuerligt på rymden omkring solen, som t ex den ovan. Där syns kometen i nedre hälften av bilden. Kometens framfart går att följa mer eller mindre i realtid här på SOHO:s hemsida. Nu får vi en sällsynt chans att se på när en av solsystemets äldsta och isigaste invånare når slutet av sitt liv.
Mer om Lovejoy hos Sungrazing Comets
NASA-sonden STEREO följer också Lovejoy