Den skulle varit på väg till Mars, men istället är den ur kontroll och på väg ner till jorden igen. Strax efter uppsändning i november hamnande ryska Fobos-Grunt i fel bana och sedan dess har försök att kommunicera med den misslyckats. Nu blir den den tredje satelliten som gör ett okontrollerat återinträde i atmosfären det senaste halvåret. Kvarvarande delarna av amerikanska UARS-1 och tyska ROSAT slog båda ner i Stilla havet respektive Bengaliska viken utan att någon blev skadad. Cirka 200 kilo av Fobos-Grunt väntas slå ner på jordytan efter återinträdet, som räknas ske kring kl 22 på söndag kväll. Exakt var dess rymdskrot faller kommer vi inte veta förrän mycket kort innan återinträdet, om ens då. Satellitens bana tar den snabbt över större delen av jordens yta mellan breddgraderna +51 grader och -51 grader, vilket betyder att Sverige är utanför riskzonen även denna gång. Allt hänger på exakt när återinträdet sker. Den största osäkerheten är vad som händer just då med satellitens delvis giftiga bränsle, som utgör drygt 11 av dess dryga 13 ton vikt just nu. Troligen brinner allt upp i atmosfären, och den radioaktiva kobolten som ingick i ett av instrumenten väger endast några mikrogram. Men om mark skulle ändå kontamineras så kan det bli rättsliga efterföljder. Den juridiska situationen för Fobos-Grunt analyseras i en lång och fascinerande artikel i Space Review. Utöver Ryssland och dess rymdaktörer kan även Kina (som står för sonden Yinghuo-1 som hängde med på samma raket), Ukraina (som byggde raketen) och Kazakstan (där uppsändningsbasen Baikonur ligger) ha anledning till en smula oro. När vi fått veta vad som händer med Fobos-Grunt lär debatten om vems fel det var fortsätta. Ryska Rymdstyrelsens chef Vladimir Popovkin har redan tagit både åt sig – och bladet från munnen – enligt rapporter Ria Novosti och space.com. Summeringar av Fobos-Grunt-storyn hittar du hos Russian Space Web:s Anatoly Zak, Planetary Societys Emily Lakdawalla och Astrowebbs Johnny Rönnberg.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.