En higgs skapas i experimentet CMS och detekteras när den sönderfaller till två fotoner. (Bild: CERN/CMS)


Elin B. K. har med rätta förbjudit oss att kalla den ”gudspartikel”.

Under onsdag förmiddag pågick ett forskarmöte på CERN i Schweiz där de senaste mätningar i jakten efter higgspartikeln presenterades för forskare och media. Presentationen sändes live hos CERN kl 09:00. Bevakade på plats gjorde partikelfysikbloggen Résonaances som livebloggar samt Sean Carroll från Cosmic Variance. Rapporter finns även hos bland andra DN och Nature News.

Higgspartikeln, eller något som ser ut som den, har nu bekräftats av två experiment som ingår i partikelacceleratorn LHC.

Experimentet CMS hittade den med signifikans 4,9 sigma och ATLAS, där många svenska forskare ingår, med 5,0 sigma. Pressmeddelande finns nu hos CERN. Massan hos partikeln som forskarna mätt stämmer väl överens med fysikernas Standardmodell för hur materians minsta beståndsdelar hänger ihop och växelverkar.

Vår favoritpartikelfysiker Elin Bergeås Kuutmann jobbar på tyska forskningslabbet DESY. Hon ingår i ett av ATLAS-experimentets andra forskarteam och undersöker toppkvarkar, men såklart även bra koll på jakten på higgsen. Vi frågade ut henne efter att den nästan upptäcktes i december 2011. Nu blev det ett samtal till.

PA: Godmorgon Elin. Hur är det med dig?
Elin: Det är en fantastisk dag att vara partikelfysiker!
PA: När fick du själv reda på att ni faktiskt hade kunnat bekräfta higgspartikeln?
Elin: Jag kände inte till resultaten från CMS-experimentet. Men inom ATLAS har vi inga hemligheter. Redan i julas såg vi att det var något på gång.
PA: Nu har man sett en ny elementarpartikel, den första som upptäcktes på 12 år, som stämmer överens med att den är higgsen. Vad gör man nu?
Elin: Nu kommer det att precisionsmätas. Vi vet att det finns nånting där, men det finns en antydan i data från CMS att den inte sönderfaller som väntat. Det kanske tyder på någonting bortom standardmodellen, och det är det vi hoppas på såklart! LHC kommer att köra i 20 år till.
PA: Finns det chans att upptäcka spår av higgspartikeln i rymden?
Elin: Den kan bildas av högenergetiska partiklar i rymden. Men den lever en så himla kort tid! Det kanske går, men jag kommer inte på hur.
PA: Hur ska du fira nu?
Elin: Nu tar jag semester – det är ganska många i higgsteamet som gör nu, de har jobbat riktigt hårt för att få ut resultaten. Jag ska ligga under ett äppelträd och läsa en bok.

Vill du veta mer om higgsen? Kolla PhD Comics animerade serie, Cosmic Variances heltäckande men lite tekniska Higgs 101 och Anna Davours artikel i Populär Astronomi 2012/1. Läs även Elins artikel i Populär Astronomi 2011/4 om hur LHC och andra letar efter mörk-materia-partiklar.