Den svenska sommaren är så ljus att det är lätt att glömma bort resten av kosmos under semestern. Men nu bjuder småtimmarna på fin planetskådning, åtminstone för dig som befinner dig i syd. Det är våra gamla kompisar från vårens kvällsshow (och nationaldagens Venuspassage) som ställer upp igen: Venus, Jupiter och månen. Fyra tips för att maximera planetlyckan:


Den 9 juli passerar Venus dessutom nära stjärnan Aldebaran i Oxen. (Karta: Per Ahlin)
  1. Gå upp tidigt eller lägg dig sent! Klockan 02:30 är ett bra tid för Stockholm, kl 03:00 för Göteborg och från Malmö kring 04.
  2. Hitta Venus och Jupiter. Lågt på himlen mellan ost och nordost syns den ljusa Venus och lite ovanför den den lite ljussvagare Jupiter. Kolla i handkikare så ser du Jupiters skiva och kanske en och annan av dess månar.
  3. Titta efter månen i söder. Sommarmånen ligger lågt på himlen, kanske du ser den under de närmaste dagarna. Den 15 juli händer något alldeles särskilt, då månen passerar framför Jupiter. Solsystemets nästa spännande möte efter Venuspassagen inträffar alltså strax före kl 04 söndagen den 15 juli. Vi återkommer med tips om hur du bäst observerar den.
  4. Håll utkik efter nattlysande moln nu när du ändå är ute. Om sommaren är världens kallaste moln en vacker och märklig syn som blivit vanlig på våra himlar. De kan dyka upp lite närsomhelst då solen ligger mellan 6 och 16 grader under horisonten. Se P-M Hedén har fina kort på årets nattlysande moln.
  5. Sugen på mer? André Franke på astroinfo.se har spelat in denna trevliga guide till sommarens morgonplaneter. Klicka på play eller se den på Youtube.