Stjärnklart och norrsken på Astronomins dag och natt på Frostvikens observatorium i Gäddede. Foto: Göran Strand

Hur gick det för Astronomins dag och natt?
Vädret satte visst stopp för stjärnskådning på många håll. Men i Stockholmstrakten, Jämtland och Malmö sprack molnen upp och bjöd på både stjärnor och norrsken.
Norrland Star Party vid nyflyttande Frostvikens observatorium i Gäddede blev en succé, och föredrag varvades med stjärn- och norrskensskådning. Rapport med bilder finns här hos Astrofotografens blogg av Göran Strand och även Ostersunds-Posten rapporterade.
Över Folkhögskolan i Kiruna var det mulet men hundra stycken lyssnade på föredrag och idkade rymdpyssel, meddelar Gabriella Stenberg.
Uranus, uppförd i stål av Forsmarks kraftgrupp, tog plats i Sweden Solar System i uppländska Lövstabruk. Rapporter finns kort i UNT och mer utförligt i Arbetarbladet.
I Stockholm kom en strid ström av besökare till Vetenskapens hus på dagen och Observatoriekullen på kvällen. På Cosmonova blev det både födelsekalas med uppemot 1100 besökare och ungdomsstipendieutdelning till variabelobservatören Robin Andersson (mer om honom finns på Chalmeristbloggen).
– Jag tycker det gick strålande, säger Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.
– Det var helt fullt på alla teleskopvisningar och jag fick massvis med frågor. Hade inte mycket till röst kvar efter sista visningen!, berättar Jens Melinder som visat upp AlbaNovateleskopet.
Nippe Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer, STAR, som visade teleskop och himmel från Observatoriekullen, var nöjd.
– Jag kan inte påstå att vi hade lika många gäster som vid Venuspassagen i år. Men tillräckligt många för att kalla det en succé.
I Uppsala blev det föredrag av bland andra Bengt Gustafsson. Uppsala var också ett av flera ställen där nybildade Astronomisk Ungdom presenterade sig för världen.
AU:s sekreterare Elisabeth Werner representerade på Onsala stjärnträff i Norra Halland, där flera unga fanns bland de 15 deltagarna. Där hade man tydligen (bevis: deltagaren Copylindas inlägg på Instagram och P-M Hedéns rapport med bilder på Klar Himmel) roligt och lyckades dessutom observera Vintergatan trots regnet – med hjälp av radioteleskop.
För landets sydligaste stjärnträff, 6171 Uttorp, gick det mindre bra.
– Vi hade riktigt tråkigt med uruselt väder. Med facit i handen skulle vi satsat på föreläsningar och inga utomhusaktiviteter, säger Ulf Petersson från Karlskronas Astronomiska Förening.
Men Ulf lovar att 6171 Uttorp kommer tillbaka redan i vår med både föreläsare och observationer på naturreservatet i Blekinge skärgård.
Bättre gick det för den lika blöta stjärnskådarkvällen i Hylte kommun som Hallands astronomiska sällskap ordnade. Backup-programmet lockade uppemot 80 besökare, berättar HAS-ordförande Charlotte Helin.


Publiken på Astronomy Slam i Göteborg.

I Göteborg körde vi Astronomy Slam på Universeum, där uppemot 100 rymdnördar lyssnade på fem koncentrerade rymdföredrag på drygt 8 minuter var. Publiken jublade och gav segern till Chalmers-doktoranden Eskil Varenius för sin kompakta redogörelse för hur man väger ett svart hål.
Molnen gjorde att det blev ingen stjärnskådning i vare sig Norrköping, Arvika, Gislaved eller Göteborg.
Storsatsningen i Örebro med aktivitetstält mitt i stan blev en publikmagnet.
– Solen visade sig bara korta stunder, men vad gör det när närmare 400 hade kul i tältet? twittrade eldsjälen Kjell Olauson.
Arvika drabbades av regn men inomhusaktiviteter var lyckade: se artikeln i NWT. I Västerås kom ett hundratal besökare till observatoriet i Åkesta, berättar Clas Lundborg.
– Vid niotiden blev det sprickande molntäcke och man kunde se en skymt av Jupiter.
På Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö samlades många: rapport och bilder finns på observatoriets hemsida.
Har du en egen rapport? Skriv nedan!