Bebiskort på universum: det som ännu lyser av big bang för 13,77 miljarder år sedan. Bild: NASA/WMAP

Hur kommer det sig att galaxer, stjärnor och allt vi gillar i universum finns där de finns? Början på svaret är de små ojämnheter i stora smällen som blev startskottet för världsalltet.
NASA-satelliten WMAP har i 9 års tid kartlagt mikrovågorna från hela himlen som är det som finns kvar av big bang, och nu är den klar med sitt uppdrag. Slutprodukten är en ny karta över krusningarna i kosmos – och nya precisa mätningar på universums ålder och andra kosmologiska nyckeltal. Med nya bilden och de vetenskapliga artiklarna som följer med lämnar WMAP nu över till dess europeiska efterföljare Planck, som samlat data sedan fyra år tillbaka, och som väntas släppa sina första kosmologiska mätningar 2013.
Se kartan och läs mer hos NASA