JUICE_AI
Hemliga ismånar och utomjordiskt norrsken: JUICE ska ta Europa tillbaka till Jupiter (Bild: ESA/M. Carroll).

Jupiter och dess ismånar bär på en massa spännande hemligheter. Kan det till och med finnas liv under Europas eller Ganymedes istäcken?
Superaktuell just nu är ESA:s nästa stora Jupiter-sond, JUICE, som ska ha hela två svenska instrument ombord. Det fick vi reda på förra veckan då det europeiska rymdorganet avslöjade de 11 instrumenten som hänger med på jätteresan som kommer fram till jätteplaneten först 2030 (pressmeddelande hos IRF, NSD, Ny teknik). För forskarna på Institutet för rymdfysik i Kiruna och i Uppsala under Stas Barabash respektive Jan-Erik Wahlund börjar nu deras största projekt någonsin.
Rymdfysikerna har laddat för JUICE ett tag nu och i Populär Astronomis septembernummer skrev Gabriella Stenberg, Martin Wieser och Stas Barabash om allt som vi vet – och ännu inte vet om Jupiter och dess glänsande följeslagare i rymden.
Läs artikeln ”Därför ska vi tillbaka till Jupiter” som pdf.

För oss som haft ett öga på himlen under vintern har Jupiter varit favoritplaneten sedan flera månader tillbaka. Nu under mars månad blir det sista chansen att få en ordentlig till innan sommaren. Så ut med kikaren och ta en titt på planetens fyra ismånar (använd Sky & Telescopes manick för att veta vilken som är vilken, eller bara titta på Peter Roséns sköna bild på de fyra på Astronet). Av månarna är det den största, Ganymedes, som JUICE kommer att titta närmast på. Kanske är det rentav den som har bäst förutsättningar för liv i yttre solsystemet? Vi väntar med spänning.
För mer detaljer om JUICE och dess mål, läs denna matiga artikel i Planetary and Space Science.