Foto: © Göran StrandMorgonmåne i Östersund. Foto: © Göran Strand

Rekordartat stjärnklart i syd, mulet i norr och tusentals som fick uppleva universum i hela Sverige. Så kan man summera landets andra Astronomins dag och natt den 28 september 2013.

Foto: Ulf JonssonLuleå: Planetariebesök på Norrland Star Party. Foto: Ulf Jonsson

På Teknikens hus i Luleå samlades amatörastronomer för Norrland Star Party. Inomhus dessutom – för första gången i evenemangets historia stod molnen envist i vägen.
– Tyvärr hade vi skitväder, men stämningen var god, säger Ulf Jonsson.

Foto: Örebro AstronomiÖrebro: Alla åldrar provade prylarna i tältet. (Foto: Örebro Astronomi)

Regn drabbade också Örebro men hela 400 besökare kom ändå till partytältet som Örebro astronomi satt upp i stadens centrum. Där kunde de titta på rymdfilm och tävla om en kikare.
– När regnet föll blev tältet fullt. Dessemellan tittade faktiskt solen fram så både solteleskopet och månen fick sin chans, skriver Kjell Olauson på föreningens facebooksida.

Foto: Daniel SundströmSun City Arvika: solskådning på gatan. Foto: Daniel Sundström

I Arvika centrum fick lördagsshopparna en titt genom solteleskop.
– Många nyfikna kom fram och tittade. Riktigt trevligt! skriver Daniel Sundström på Astronet.

Dagens största publik fick Cosmonova i Stockholm, där hela 1200 personer kom för att fira tillsammans med forskare på landets största planetarium. Det är långt fler än väntad för en septemberlördag, berättar Jessica Christensen på Cosmonova.
– Filmen Universums hemligheter har dessutom tagit bra fart och är efterfrågad, säger hon.

Även på Observatoriemuseet i centrala Stockholm var tillströmningen stor vid det som kan bli museets sista stora tillställning innan det stängs vid årsskiftet. För att se museet och prova föreningen STAR:s nya teleskop kom minst hundra personer, rapporterar Dan Kiselman.
– Kanske var det det dubbla, säger Dan.
Ruskigt bra trots dåligt vädret, summerar STAR-ordföranden Nippe Olsson, som höll föredrag på Observatoriekullen innan molnen skingrades.
– När jag slutade prata blev jag omringad av människor som hade alla tänkbara frågor som de ville ha svar på, säger han.

Teleskopinvigning blev det vid Åkesta-observatoriet i Västerås, där föreningen VARF lyckades med dagens största mediegenomslag. Se till exempel klippet i TV4. Ett 80-tal besökare fick skåda med solteleskop på dagen och på kvällen riktades teleskopet mot Pluto på begäran av barnen. Läs Timo Karhulas rapport på VARF:s forum och få reda på varför han behövde extra mycket smörgåstårta för att klara den långa dagen.

Foto: R. CummingGöteborg: Eva Wirström snackar komet ISON med Katja Lindblom. Foto: R. Cumming

Göteborgs fem evenemang i programmet drog var för sig mindre skaror med entusiaster. Populär Astronomis kometstund på bokmässan, där Katja Lindblom frågade Eva Wirström, Johan Kärnfelt och Gösta Gahm vad vi egentligen vet om komet ISON och varför kometer inte längre väcker skräck, var välbesökt av astronomifans – och folk som samlats för att lyssna på de tidigare fängslade journalisterna Johan och Martin. På kvällen kom sedan ”bara” 25 besökare till Slottsskogsobservatoriet, men de belönades med en för den upplysta storstaden mycket ovanlig syn.
– Vi såg faktiskt Vintergatan från Slottsskogen. Vad jag minns är det första gången på 10 år, säger Gunnar Sporrong.

I en aula på Linköpings universitet lyssnade ett trettiotal personer höra om astronomins fröjder.
– Föredraget blev väl mottaget men visningen blev inställd på grund av mulet väder, redovisar Ragnar Erlandsson från Östergötlands Astronomiska Sällskap.

Foto: Robert WahlströmTeleskop i mörker i ljusets Alingsås. (Foto: Robert Wahlström)

Det stjärnklara vädret i väst och syd fick många titta genom teleskop. Till exempel Alingsås, mitt under pågående ljusfestival, fick minst 300 personen blicka ut i rymden, rapporterar Robert Wahlström.
– Från 19:45 då vi hade polinställt var det konstant kö för att titta i teleskopet, säger han.

Foto: ASTBMalmö: Solskådning på Tycho Brahe-observatoriet. Foto: ASTB

Ett mycket imponerande publikgenomslag blev det i Hylte kommun där Hallands Astronomiska Sällskap höll stjärntittarkväll i Unnaryd. Uppemot hundra personer från närområdet kom för att uppleva den mörka himlen, uppskattar Charlotte Helin.
– Det var fantastiskt. Vi hade hemskt kul ute i skogen och tittade på stjärnhoparna i Perseus och Andromedagalaxen, säger hon.

I Småland blev det föredrag och stjärnvisning i Gislaved och Värnamo, rapporterar eldsjälen Clement Svensson vars NovaObservatorium hade öppet.
– Allt som allt cirka 40 personer mötte upp i den stjärnklara och kalla natten, berättar han.

Foto: Per HanstorpStjärnträff-deltagare med Onsalas 25-metersteleskop i bakgrunden. Klicka för fler bilder. (Foto: Per Hanstorp)

Stjärnklart var det också för deltagarna på Onsala stjärnträff. Där blev det observationer med teleskop för både synligt ljus och radiovågor, och Vintergatan syntes på flera sätt både på himlen och på datorskärmar. Bilder finns på rymdobservatoriets Flickr-flöde. Anna Davour, reporter på Populär Astronomi och gästföreläsare i Onsala, skriver en rapport om Onsala stjärnträff på sin blogg.

Foto: Ulf PeterssonOxie: Tora Greve och Erik Johansson (i förgrunden) på Tycho Brahe-observatoriet. Foto: Ulf Petersson

Malmös Tycho Brahe-observatoriet hade både öppet och stjärnklart och fick dessutom besök av utflyktsresande från Karlskronas astronomiska förening Rapport hos Tycho Brahe-observatoriet och hos KAF.
– Allmänheten föredrog tydligen kvällspasset för efterhand som mörkret inföll ökande mängden besökare kraftigt. Fyra teleskop av olika storlek var igång samtidigt och det noterades många aha-upplevelser, skriver Peter Linde.

Foto: Astronomisk UngdomStratosfären: Astronomins dag-loggan med passande regnbåge, sedda från ballongen FluxLite-1. Foto: Astronomisk Ungdom

Och ungdomarnas galna ballongflyg? På eftermiddagen svävade som vi tidigare rapporterat Astronomisk Ungdoms forskningsballong FluxLite-1 ovanför molnen. En ordentlig rapport med häftiga flygbilder finns hos AU. Liksom med årets andra stora ballongprojekt, PoGOLite, är det oklart om mätningarna med Christer Fuglesangs experiment Fluxen har fungerat, meddelar Mikael Ingemyr från AU.
– Det finns alltså en bra anledning till att flyga en FluxLite-2 ganska snart, säger Mikael.

I riksmedierna tycks Astronomins dag och natt ha passerat obemärkt förbi. Inte ens ballongfärden tycks ha blivit omskriven; istället rapporterade Aftonbladet om Sara i Malmö som såg ett ”mystiskt ljus på himlen”, som av allt att döma var en så kallad ufo-ballong och inget astronomiskt. Jag fick in andra rapporter om samma fenomen från Sollentuna och Linköping. Några firade alltså Astronomins dag och natt med ljusfenomen-bus. Det kan Astronomisverige bjuda på, men Aftonbladet missade ändå en massa roligt.

2 KOMMENTARER

  1. Jag och min son var ute och grejade, då såg vi på himlen i söder om Årsunda (Gästrikland) en komet som troligtvis var Ison, intressant.

Comments are closed.