Bild: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
Så kanske det ser ut nära Kepler-186 f, officiellt jordlikast hittills i galaxen. (Bild av rymdkonstnär: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech)

NASA:s rymdteleskop Kepler har upptäckt en planet som är lika stor som jorden och lagom långt från sin stjärna för att flytande vatten kan finnas där. Planeten, Kepler-186 f, blir därmed den mest jordlika kända planet utanför vårt solsystem.
Upptäckten visar hur långt vi kommit med jakten på liv på annat håll i universum, men också hur långt vi har kvar. Om den verkligen är ”mycket lik” jorden, som Aftonbladet skriver i sin rubrik om upptäckten (se även DN), kanske vi aldrig får reda på. Planeten ligger liksom de flesta av Keplers andra planetupptäckter cirka 500 ljusår från oss, för långt bort för detaljerad uppföljning och inget tänkbart mål för ens framtida rymdskepp.

Foto: NASA Ames Research CenterKallar planeten en ”kusin” till jorden: Elisa Quintana ledde forskarlaget bakom upptäckten. (Foto: NASA Ames)

Chanserna för liv är ändå skapliga, även om vi ännu vet mycket lite om vad som verkligen krävs för att liv ska uppstå på andra planeter. Den ingår i ett minisolsystem runt en liten röd stjärna, med ett år på bara 130 dagar, men tillräckligt långt ut för att kunna snurra i egen takt och inte alltid med samma sida mot sin sol, som dessutom skiner lagom varmt för att flytande vatten skulle kunna finnas där. Vi vet inte om den verkligen är en stenplanet som jorden men det verkar mest troligt att den är det.
Så vad händer nu? Kepler-186 f får en kort glansperiod som vår favoritplanet ute i Vintergatan, och blir ett affischnamn för Keplerteleskopets stora bidrag till mänskligheten, att bevisa bortom rimlig tvivel att små planeter som jorden är mycket vanliga i vår galax. Dess dataarkiv kan mycket väl ruva på andra lika lovande planeter även om teleskopet själv inte längre funkar som det en gång gjorde. Men det blir andra teleskop, antingen specialbyggda på jorden eller ESA:s Cheops och Plato i rymden, som får äran av att upptäcka jordarna som ligger tillräckligt nära oss för att kunna bekräfta spår av liv i deras atmosfärer.
Den nya planeten Kepler-186 f upptäcktes av ett team av astronomer lett av Elisa Quintana, som skrivit om den i en artikel i veckans nummer av Science. Läs mer om planeten här hos NASA.

I samma nummer av Science finns en annan spännande Kepler-upptäckt: dubbelstjärnan KOI-3278 som kan konsten att mikrolinsa sig själv. Einstein hade blivit grymt imponerad. Läs mer hos astronomen Ethan Kruse och hos Physics World.