Blir det en månförmörkelse på kvällen den 16 september 2016? Inte riktigt. Men det blir ändå kul att gå ut och titta på en fullmåne som inte riktigt är som vanligt. Då blir det observationstips:

Bild: Per Ahlin
Lite mörkare upptill och lite rödare: så förändras månens grundfärg kvällen den 16 september. (Bild: Per Ahlin)

1. Titta vid rätt tidpunkt. Halvskuggeförmörkelsen – så heter den – börjar kl 18:53 när månen glider in i jordens så kallade halvskugga. Då kommer du inte märka ett dugg, men senare blir fullmånen tydligt mörkare upptill. Bäst syns förmörkelsen kl 20:54, då månens övre kant når nästan jordens kärnskugga.

2. Uppdatera dig på månens galna historia. Forskare tror att månen skapades när jorden i sin ungdom hade en våldsam dust med en planet som inte finns längre – Theia. Om den händelsen kan du läsa i Populär Astronomis nya papperstidning: kolla in septembernumret. Enligt de allra färskaste rönen (SVT, Washingtonuniversitetet i St Louis) kan krocken ha ödelagt den tidigare jorden helt.

3. Vänj dig vid halvdana månförmörkelser. Efter den här händelsen väntar två till partiella månförmörkelser innan nästa riktiga ”blodmåne”. Den 11 februari 2017 och den 7 augusti 2017 är det dags igen för samma show, med variationer. Vi återkommer såklart om dem, och om nästa totala månförmörkelse den 31 januari 2018. Fler förmörkelser hittar du på fina sajten EclipseWise.

4. Ladda mentalt inför årets Astronomins dag och natt – som också är International Observe the Moon Night. Lördag den 8 oktober är det astronomisk fest i hela Sverige*, och på många ställen står både vår måne och andra månar i fokus, t ex i Umeå, Göteborg, Borås och Karlskrona. Botanisera i programmet för Astronomins dag så kan du hitta vad som händer nära dig.

Bild: Per Ahlin
Så lyckas månen – den lilla cirkeln – undvika mitten av jordens skugga denna gång. Total månförmörkelse blir det när kärnskuggan täcker månen. (Bild: Per Ahlin)

*och Finland (!).