Rymdselfie är en passande beteckning på en typ av rymdbilder som nyligen fått ett tillskott. I detta fall handlar det emellertid inte om astronauter som tagit bilder på sig själva under en rymdpromenad eller liknande – det är i detta sammanhang termen myntats – utan om ett fotografi där man vänt en rymdbaserad kamera tillbaka för att försöka fånga den plats varifrån den kommit – jorden.

Earthrise. (Bild: NASA, Apollo 8, 1968)

Den ikoniska, om än inte den första, rymdselfien är förstås Earthrise, det berömda fotografiet av en jorduppgång taget av William Anders i omloppsbana runt månen 1968. Jag var barn när fotografiet publicerades och jag kan inte minnas att det då gjorde något som helst intryck på mig. Intryck gjorde däremot en rymdselfie som Voyager 1 tog 1990. Sonden, som senare blev det första människotillverkade föremål som kom att lämna solsystemet, gjorde ett fotokollage av solfamiljen från en position en bra bit utanför Plutos bana. På detta avstånd ter sig solen förvisso väldigt liten, men den är fortfarande så ljus att den måste bländas bort för att planeterna ska framträda (mer om hur bilden togs här). Voyagers kollage är förstås inte visuellt speciellt anslående, men jag har ännu inte sett en bild som bättre illustrerar de enorma avstånden i rymden.

Solfamiljen. På detta avstånd och vid denna förstoring är planeterna bara några pixlar stora. De infällda bilderna är förstoringar som togs med samma kamera, men med betydligt längre slutartid. (Bild: NASA, Voyager 1, 1990)

Det senaste bidraget till genren kommer från NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter, sedan 2006 i omloppsbana runt Mars. I slutet av november förra året vändes sondens HiRISE-kamera mot jorden. På grund av skillnader i ljusstyrka fotograferades månen och jorden var för sig innan bilderna monterades samman. Resultatet är återigen inte visuellt speciellt anslående, men man måste då väga in att bilden togs på drygt 200 miljoner kilometers avstånd. Den mest framträdande detaljen på jordskivan är Antarktis, den vita fläcken längst ned (de andra vita fläckarna är moln). Vid skivans överkant skymtar Sydostasien, och i mitten Australien.

Bild: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Månen och jorden, i en unik bild fotograferad från omloppsbana runt Mars med kameran HiRise och sonden MRO som avancerad selfiepinne. (Bild: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Avslutningsvis en bonusbild på temat jorden sedd från Mars. Detta fotografi togs emellertid inte i omloppsbana utan från planetens yta och med en kamera ombord på robotströvaren Spirit. Det är därmed också det första fotografi på jorden som tagits från ytan av en annan planet. Bilden, som togs 2004, visar hur jorden framträder strax innan soluppgången. Om människor någon gång bosätter sig på Mars, så är det så här deras ursprung kommer att visa sig på natthimlen (fast då kanske man får ersätta ”You are here”, med ”The rest are there”).

Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU
Jorden sedd från strövaren Spirit på Mars 2004. (Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS/TAMU).

Vill du se fler rymdselfies så har Planetary Society en omfattande samling här.